N-VA vraagt om sociale huurders te controleren op fraude

Op 4 mei 2021, over deze onderwerpen: Wonen

Fractieleider Pieter-Jan Verhoye vroeg om onze sociale huisvestingsmaatschappijen te laten intekenen in het raamcontract (van minister Matthias Diependaele) dat het makkelijker maakt om onderzoek te doen naar buitenlandse eigendommen van sociale huurders. "Wie een sociale woning huurt in onze gemeente, mag geen eigen woning bezitten in het buitenland."


Lees het artikel via deze link en de tussenkomst van Pieter-Jan in de gemeenteraad:

"Sociale huurwoningen moeten worden voorbehouden voor de doelgroep die er effectief recht op heeft. Wie een sociale woning huurt, mag niet tegelijkertijd een eigen woning bezitten. De controle op binnenlands onroerend bezit kan door de sociale verhuurder eenvoudig via de Kruispuntbank Sociale Zekerheid gecontroleerd worden. Voor buitenlandse eigendommen is dat niet zo eenvoudig omdat de FOD Financiën vaak niet over de nodige gegevens beschikt. Hierdoor is het noodzakelijk om ter plaatse in het buitenland na te gaan of iemand dergelijk bezit al dan niet heeft. Dat vereist niet enkel de effectieve controle in het buitenland, maar ook de kennis van de praktijken en de regelgeving van al die verschillende landen.

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele stelt een raamovereenkomst ter beschikking van sociale verhuurders die onderzoek voeren naar buitenlands bezit. Daarnaast worden sociale verhuurders, die onderzoek laten doen naar buitenlands onroerend bezit van sociale huurders, financieel ondersteund door tussenkomsten in de kosten van dat onderzoek. Onze fractie is er van overtuigd dat sociale huurwoningen moeten worden voorbehouden voor de doelgroep die er effectief recht op heeft. Om die reden werkt het sociaal huurstelsel ook met voorwaarden rond onroerend bezit: wie over een woning of bouwperceel beschikt, heeft geen sociale huurwoning nodig. Elke vorm van fraude moet maximaal worden uitgesloten.

Om praktische belemmeringen weg te nemen, heeft de Vlaamse overheid (VMSW) een raamovereenkomst met private onderzoeksbureaus afgesloten die gespecialiseerd zijn in het onderzoek naar onroerende goederen in het buitenland. Wie een sociale woning verhuurt zal, zonder administratieve rompslomp, een beroep kunnen doen op deze private onderzoeksbureaus wanneer er vermoedens zijn van buitenlands bezit bij sociale huurders. In totaal zullen er via de raamovereenkomst in 41 landen onderzoeksopdrachten kunnen worden uitgevoerd. Om ook de financiële drempels maximaal weg te nemen, voorziet minister Diependaele een subsidie voor sociale verhuurders die beroep doen op het raamcontract. Vorig jaar al besliste de Vlaamse Regering om vanaf 2021 een bedrag van 5 miljoen euro uit te trekken ter ondersteuning van buitenlands fraudeonderzoek. Met dit besluit Vlaamse Regering wordt een subsidieregeling uitgewerkt voor afnemers van het raamcontract.

Daarom stel ik u graag de volgende vragen:

Zal het gemeentebestuur in samenspraak met de sociale huisvestingsmaatschappijen in de regio de mogelijkheid onderzoeken om in te tekenen op de raamovereenkomst van de Vlaamse Regering om het onderzoek van sociale verhuurders naar buitenlandse eigendommen van sociale huurders te ondersteunen?"

 

Antwoord schepencollege:

"Ik deel dezelfde bezorgdheid. Die raamovereenkomsten zijn er ter ondersteuning van de sociale verhuurders waarbij men de sociale verhuurders ondersteunt om meer werk van deze controles te kunnen maken, evenwel onder voorwaarde dat er reeds vermoedens van fraude zijn. Dus niet zomaar om elke sociale huurder te controleren. Als we kijken naar de gegevens die bepaalde sociale huisvesters onlangs in de media gecommuniceerd hebben (oa. De SHM in Oostende), dan gaat dit over enkele dossiers (2 à 3) op een totaal patrimonium van 1.500 panden. Vraag is dus in hoeverre er een groot resultaat valt te verwachten op ons gemeenteniveau, gezien we op vandaag een totaal aantal van 205 sociale woningen in gemeente Wingene hebben. Dit zal dus een absoluut minimum zijn. De stedelijke context is niet te vergelijken met een plattelandscontext waarbij wij als plattelandsgemeente onze sociale huurders en woningen kennen. 

De gemeente kan enkel een raamovereenkomst met de Vlaamse regering afsluiten om een fraudeonderzoek te doen naar buitenlandse eigendommen in handen van sociale huurders gehuisvest in de sociale woningen van de gemeente zelf. Momenteel worden er geen sociale huurwoningen door de gemeente verhuurd. Het sociaal verhuurkantoor kan wel dergelijke raamovereenkomst afsluiten; de sociale huisvestingsmaatschappijen Vivendo en IZI Wonen kunnen dit ook. De vertegenwoordigers van de gemeente Wingene kunnen dergelijk standpunt meenemen naar de desbetreffende raden van bestuur, maar vervolgens is men toch afhankelijk van de finale beslissing van de raden van bestuur van de sociale huisvesters.

De gemeente past ervoor om een raamovereenkomst af te sluiten, maar als er cases zijn, dan zal dit opgenomen worden met de sociale huisvestingsmaatschappijen."

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is