U bent hier
Regionaal voedseldistributieplatform ‘Foodsavers Midwest’ start in september
De uitrol van het voedseldistributieplatform van het intergemeentelijke samenwerkingsverband Midwest, waar gemeente Wingene deel van uitmaakt, wordt uitgerold vanaf 1 september 2024. Dat blijkt uit het antwoord van de mondelinge vraag van gemeente-, OCMW- en BCSD-raadslid Marie-Christine Vandendriessche (N-VA). De laatste horde is de goedkeuring van de subsidie van ruim 100.000 euro via LEADER op 13 juni.
“Sinds 2020 pleit ik voor deze voedseldistributiestrategie, een regionaal platform én een gemeentelijk voedselverdeelpunt. Na regelmatig aandringen, zal dit in het najaar worden uitgerold. Richting januari 2025 zullen ook mensen in Wingene, Zwevezele en Ruiselede kunnen rekenen op een mobiel wekelijks alternerend voedselverdeelpunt in de dorpskernen. Als kers op de taart kunnen we ook extra inzetten op sociale tewerkstelling en activering via Artikel 60 §7 van de OCMW-wet in het depot van het voedseldistributiecentrum”, aldus Vandendriessche.
De uitrol van het project bevindt zich momenteel in de fase van het formaliseren van de samenwerking tussen de verschillende lokale besturen, waaronder Wingene, en Foodsavers Midwest. De gemeente en Midwest wachten nog op de goedkeuring van middelen voor de opstartkosten via LEADER en de Collibri Foundation. De operationele uitrol zal gradueel plaatsvinden, afhankelijk van de lokale mogelijkheden om een soepele implementatie te garanderen.
Voor de mobiele werking van de voedselverdelingsmomenten op het grondgebied van Wingene, Zwevezele en Ruiselede, moeten de locaties nog worden vastgeprikt. Dit houdt in dat er één keer per week voedselverdelingsmomenten zullen plaatsvinden afwisselend in elk van de drie dorpskernen. Deze mobiele voedselbedeling zal zijn uitrol kennen vanaf januari 2025. Volgens N-VA vormt die lokale voedselhulpverdeling geen concurrentie voor de lokale handelaars. “In Kuurne en de brede regio hebben ze reeds jaarlijks een gelijkaardige werking met Food Act 13 met een voedseldistributieplatform en daar merken ze geen concurrentie tussen het voedselverdeelpunt en de lokale handelaar. Dat was voor ons een zéér belangrijk aspect van het hele verhaal”, aldus Vandendriessche.
Het centrale depot van Foodsavers Midwest zal worden gevestigd op de site van De Lochting in Roeselare. Foodsavers zal daar ruimte huren om het depot te huisvesten en, indien nodig, expertise en dienstverlening inhuren bij De Lochting. De formalisering van de samenwerking met vzw De Lochting zal plaatsvinden na de goedkeuring van de opstartmiddelen (LEADER). Daarnaast zijn er in het voortraject contacten gelegd met verschillende organisaties, waaronder Mariasteen, De Rinkel, Inagro, Reo Veiling, Vives, AZ Delta, Barias en de Federatie Voedselbanken. Kansen voor samenwerking met deze en andere sociale economie-initiatieven, kennisinstellingen en recyclage-initiatieven zijn besproken en in kaart gebracht.
Ten slotte kan er via deze voedselstrategie- en platform ingezet worden op duurzaamheid, gezondheid en sociale tewerkstelling. Door een slimmere logistieke aanpak op regionaal niveau, draagt dit ook bij aan een vermindering van CO2-uitstoot. “Op deze manier kunnen we voedselverlies en -verspilling een halt toeroepen en helpen we mensen die in voedselonzekerheid leven met gezonde én verse voeding”, besluit Vandendriessche.